fredag 9 december 2011

"Våga vara i osäkerheten"

Tack vare Mia, min fina kollega, fick jag fatt i en angelägen text kring att våga vara i osäkerheten, som Sarah skrev om i ett inlägg på min blogg, när det gäller projektarbete som demokratisk arbetsform.

"Harold Göthson betonar att den pedagogiska praktiken måste våga vara i ”osäkerheten”. Men den dominerande diskursen i pedagogisk forskning och pedagogiska organisationer är tvärtom att man i varje projekt bör veta vad man vill fånga. – Men att våga vara i ”osäkerhet” har inget att göra med förvirring, eller att all ordning ska lösas upp. Tvärtom kräver det enorma förberedelser om man ska arbeta i denna ”osäkerhet”. Vi behöver, som pedagoger, förbereda oss både på att kunna uppfatta det vi förväntar oss och på det vi inte vet vad det är. Och i Reggio Emilia menar man att barn kanske har en större förmåga till den här öppenheten än vi vuxna som arbetar med dem har. Men det är vi som ska hjälpa dem att använda sin förmåga."

Från sidan 52 i 'Den andra möjligheten - estetik och kultur i skolans lärande', pdf från Myndigheten för skolutveckling.




6 kommentarer:

  1. Härligt att du lyfter detta så viktiga "ämne" som jag tror förbryllar många med mig :) Jag brottas så ofta med just detta med att "våga vara i osäkerheten". Att gå in som ett blankt blad utan några förväntningar och bara låta "saker" ske i tex projekt med barnen. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv Sarah!

      Nu är det dags för mig att både läsa och skriva mer blogg! Vi ses på nätverksträffen om jag återhämtat mig från min influensa..

      Radera
  2. Tack! Bär med mig dessa ord in i 2012 arbete. De behövs återupprepas om och om och om igen. I alla fall för mig för att inte låta otillräcklighets känsla ta överhand och förstöra för barnen. Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv Ulrika! Ses förhoppningsvis på tisdag i Partille. Kram.

      Radera
  3. Jag läser gärna mer av det du skriver om för det är intressant!
    Ulla-K

    SvaraRadera
  4. Hej Ulla-K!

    Vad glad jag blir att du hittade hit och att jag hittade dit, till din/er blogg om de digitala verktygen/språken!

    På våra förskolor där jag arbetar är det ett av våra stora utvecklingsområden.. Det är språk som barnen inte får tillgång till i våra olika projektarbeten som pågår. Så jag ska verkligen hålla mig uppdaterad med ert spännande arbete.

    /Carina

    SvaraRadera