Dessutom kom senaste numret av Modern Barndom in genom brevlådan idag. I artikeln Spelen & Skolan läste jag med stor fascination, trots att jag har hört Vea Vecchi föreläsa om det, Veas och hennes kollegors tankar i Reggio Emilia:
" - Vi vuxna måste vara uppmärksamma på den kultur som omger barnen idag, säger Vea Vecchi, och börjar berätta om ett par saker hon särskilt lagt märke till att barn tycker om, genom att observera vad de tar med sig från spelens världar när de gör annat, till exempel ritar:
- Figurernas förmåga att förvandla sig!
Hon och Simona Spaggiari visar hur barnen gärna förvandlar sig själva i photoshop, genom att ge sina bilder nya egenskaper.
- Det är så intressant att se hur känslomässigt berörda de blir av den digitala tekniken. Jag tror att barns förhållande till datorer är mycket mer relationsbundet än vi vuxna inser, säger Vea och fortsätter.
- Ett annat viktigt begrepp, förutom förvandlingar, är rörelser. Barn prövar ideligen dessa begrepp på olika sätt. Och det är ju inte konstigt att det fascinerar dem så. Deras kroppar och hjärnor är ju i ständig förvandling och rörelse.
Förskolan och skolan måste därför verka i sin samtid och arbeta med den nya tekniken, påpekar Vea, men också med alla gamla medier, som grafik, lera, färg, för att barnen ska få utforska också med dem hur livet ständigt förändras."
Modern Barndom 1/12 s. 7-8.
Spännande tänker hur barn kliver in och ut i olika virtuella världar och att förskolan behöver att tekniskt ta tillvara på deras kompetenser i dessa – här kan barnen visa vägen för deras kultur har gett dem ett försprång – de kan mer än oss om spel, spelets regler och på vilken kunskap som skapas i denna värld. För mig är det i alla fall ett tomt blad men det känns viktigt att arbeta med det som står barnen nära. En bra artikel i MB.
SvaraRadera